Мерки за пожарна безопасност през лятото
МИГ - ЛОМ
Новини
АННА МАРИЯ ПЕТРОВА - ГЮЗЕЛЕВА: ЛОМ Е МОЕТО БОГАТСТВО - ОТ ТУКА ТРЪГНАХ И ПАК ТУК СЕ ВРЪЩАМ
21.04.2017


"Това е моето богатство - Лом - от тука тръгнах и пак тук се връщам. Дунав ме обгръща, със теб отново имам среща, Лом. Немея". – с тези стихове Анна Мария Петрова-Гюзелева поздрави хората от родния си град при представянето на стихосбирката й „…А душата знае“ в НЧ „Постоянство 1856“. Творчеството на известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка предизвика аплодисменти още в началото на представянето с прожекцията на откъси от популярните сериали с нейно участие – „Пътят към София“ и „Октопод“.

„Стиховете на Анна Мария - Анабел – алтер егото на поетесата и лирическа героиня в „А душата знае“, впечатляват със своята виталност, съкровена изповедност и преклонение пред природата. Както отбелязва поетът Лъчезар Еленков в предговора на книгата: “В поезията на Ана Мария  няма подражание. И в това е успехът, а също и рискът й“ – каза литераторът и журналистът Любомир Замфиров. Стихове от книгата рецитира Бистра Дамянова – уредник в Историческия музей. Впечатления за поезията на Анна Мария Петрова-Гюзелева сподели литературният критик Юлий Йорданов, а музикалният поздрав бе „Миражи на любовта“ от Сеневил в изпълнение на пиано от ученичката Мария Ивайлова.

Кметът Пенка Пенкова поздрави Анна Мария Петрова-Гюзелева, която е и президент на Асоциацията за българо-италианско приятелство „Аретимидия“,  и я покани да бъде едно от лицата на честването на 160 години от създаването на първото българско женско дружество в Лом през есента.

Анна Мария Петрова-Гюзелева e носител на Първа награда в Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. в Италия. Две години по-късно поетесата е удостоена и с Голямата награда за поезия и култура на Италия. През 2013 г. Анна Мария Петрова-Гюзелева печели и Наградата на Европейския парламент за поезия, както и награди от Сполето Фестивал Арт, Италия. Има издадени стихосбирки на български и италиaнски език -„Молитва за живот”, 2001 г, „Цветя и бодли на Вия Егнатия”, 2011 г. и „Дреболии” 2015 г., ''А душата знае“, 2015 г.

Тя се изявява с успех и като актриса с повече от 50 игрални филма,сериала и копродукции, в България, Италия, Германия, Франция, САЩ с главни и поддържащи роли. Анна Мария Петрова-Гюзелева е и хореограф и преподавател по класически и джаз балет в Италия и България.

Tърсене
Кампания за разделно събиране на отпадъци "Хартиена война"
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2018
Анкетна карта за изработването на Общ устройствен план на община Лом
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?
Да
Не
Нямам мнение