Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
МИГ - ЛОМ
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Инициатива за възстановяване на вестникопродавницата
Новини
ПРЕЗИДЕНТЪТ И НСОРБ С ОБЩИ УСИЛИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНИТЕ
12.10.2017


Финансовата децентрализация и регионалните различия в българските общини, както и взаимодействието с президентската институция, бяха сред основните теми по време на срещата между Президента на Република България Румен Радев и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), чийто член е и кметът на Община Лом Пенка Пенкова. Чрез УС на НСОРБ Президентът на България Румен Радев поздрави общините по повод 12 октомври - Деня на българската община.


Румен Радев и оцени високо конструктивния подход на НСОРБ и предлаганите от тях решения за възстановяване на ролята на регионалната политика.


Президентът и членовете на УС на НСОРБ се съгласиха, че трябва в най-кратък срок да бъде формулирана ефективна национална политика за развитие на регионите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се стимулират младите хора да се връщат в родните си места.


 „Развиването на ефективно местно самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската активност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат перспективи за развитие“, заяви държавният глава.


„Северозападна България и изостаналите икономически региони се нуждаят от целенасочена инвестиционна програма за повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции, която трябва да е национален приоритет и резултат от съвместните усилия на всички нас, представителите на централната и местна власт, които сме избрани от хората и носим отговорността за решаването им. Това бе един акцентите, който с колегите от УС на НСОРБ обсъдихме с г-н Румен Радев.“, каза след срещата на „Дондуков“ 2 кметът Пенка Пенкова. През 2008 г. Пенкова е избрана за зам.-председател на Сдружението, а от 2016 г. кметицата на Лом отново е член на УС на НСОРБ.


На срещата беше обсъдена и темата за финансовата децентрализация с оглед на ефективното управление на местно ниво. Румен Радев беше категоричен, че трябва да има баланс между растящите задължения на общините и бюджетното обезпечаване на изпълнението на тези задължения.


Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в утвърждаване на местното самоуправление в Република България и дългогодишната й работа за развитието на българските общини.


Румен Радев прие предложението на УС на НСОРБ под негова егида да бъде организиран форум за диалог по въпросите, свързани с местната власт, в който да участват представители на изпълнителната и законодателната власт.

Tърсене
Покана
ПОКАНА за национален фотоконкурс „Изворите на България“
Анкетна карта за изработването на Общ устройствен план на община Лом
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?
Да
Не
Нямам мнение