Мерки за пожарна безопасност през лятото
МИГ - ЛОМ
Новини
РЕМОНТИРАТ ПЪТЯ ЛОМ-ДОБРИДОЛ, УЛ. „СОФИЙСКА“ – ПРЕЗ 2018 Г.
06.12.2017

 

Нетложен ремонт на пътя Лом-Орсоя-Добридол започна Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а основният ремонт на ул. „Софийска“ ще бъде извършен през 2018 г. Това заяви председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов на среща с кмета Пенка Пенкова, в която участваха народният представител Дилян Димитров и областният управител Росен Белчев.


За ремонтните дейности на пътя Лом-Орсоя-Добридол са отпуснати 1 милион лева и вече се работи. Шосето, което част от републиканския път II-11 Видин-Лом-Козлодуй, бе почти непроходимо в участъка между селата Орсоя, Сливата и Добридол. Причината е в свлачището, което е на площ от 8-10 километра, и заради което в периода 2009-2011 г. този участък от пътя изобщо не бе ремонтиран, след като Световната банка отказа да го финансира. За основен ремонт на пътя Лом-Орсоя-Добридол е необходимо сериозно финансиране, предвид укрепителните дейности, които трябва да противостоят на свлачищните процеси. Сега се предвижда изкърпване на най-разбитите участъци между Орсоя, Сливата и Добридол.


Ремонтът на ул. „Софийска“ в Лом, която е част от републиканския път II-81 –Лом-Монтана-София, ще се извърши през 2018 г., заяви инж. Дончо Атанасов. Отлагането на ремонта за 2018 г., след като бе обещан за 2017 г., но така и не започна, шефът на АПИ обясни с липсата на достатъчно финансиране за основен ремонт на шосето, както и проектни процедури, но пред кмета Пенка Пенкова и журналисти пое ангажимент през 2018 г. ремонтът да бъде извършен. 


Изграденият преди повече от 60 години път е с паважна настилка с много слягания и пропадания. Въпреки многократните изкърпвания с асфалт, тя бързо се компрометира от недоброто отводняване и от натоварения трафик. Успоредно на пътя има отводнителен канал, който е по цялата дължина на участъка, отдясно при спускането и по километража. Каналът отвежда високи подпочвени води, но от години е запушен, което води до преовлажняване на основата на пътя и пропадане на настилката.  Пътят е и с голям надлъжен наклон с много завои. Тежкотоварният трафик, който минава през града заради ремонтите на други републикански пътища в района, допълнително причинява разрушения на пътното платно.


В момента се извършва проектиране на строително-ремонтните дейности и при осигурено финансиране ще бъде извършен основен ремонт на ул. „Софийска“ през 2018 г., каза инж. Атанасов.

Tърсене
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2018
Анкетна карта за изработването на Общ устройствен план на община Лом
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?