Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
ХУДОЖНИЧКА ОТ ВРАЦА ПОДРЕДИ ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ЛОМ
01.11.2018

Над 30 абстрактни живописни композиции и рисунки на портрети с молив и бяла креда могат да видят ценителите на изобразителното изкуство в галерия „Поломие”. Картините на Златка Пентова, която има зад гърба си множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина, провокираха публиката и подсказаха за необикновеното творческо мислене на авторката. Мистика и реалност - дует между зримото и измисленото е в основата на нейните работи, които отвеждат зрителя на едно много различно място, свят изпълнен с богато въображение и фантазия.

„На пръв поглед много далечни и несъвместими, като деня и нощта, бялото и черното или доброто и злото, но за мен безкрайно близки, взаимно свързани и представляващи интригуваща отправна точка в работата ми. Те са мракът на потъващите в забрава храмове на човешката мисъл, но и първите утринни лъчи светлина, когато отваряйки очи чакам пристигането на щъркелите. Една тема за размисъл - невероятно благодатна и неизчерпаема, която ме кара да търся непрекъснато нови варианти, като колорит и въздействие в творбите ми.” – сподели Златка Пентова при откриването на изложбата.

От 1997 г. тя е хоноруван преподавател по рисуване и пластична анатомия във Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ '' Св. Климент Охридски '', а от 2008 г. е хоноруван преподавател по пластична анатомия и в НАТФИЗ '' Кръстьо Сарафов''. Три пъти е номинирана от Интернационалния биографичен център Кеймбридж, Англия и Вашингтон, САЩ с грамоти и сребърен медал за постижения в областта на изкуството. Има и номинации и в България на изложби живопис и рисунка. Нейни графики, рисунки и живописни творби са притежание на частни колекции в Германия, Великобритания, Испания, Италия, Австрия, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Унгария, Малдивски острови, САЩ и Швейцария.


Към снимките тук

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?