Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
ВРЪЧИХА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ЦИБРАНСКИ” ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
02.11.2018

Изявени творци бяха удостоени от „Обществен фонд – Лом“ с наградите за изкуство и култура на името на д-р Хернани Цибрански за 2018 г. в Деня на народните будители. Наградата за музикално-драматично изкуство заслужи певицата и актрисата Любка Манафска от НЧ „Постоянство 1856“. Носител на наградата в категорията „Изобразително изкуство“ е художникът Илия Вельов. Д-р Йордан Иванов, автор на сборника с разкази „Шизофреничката“ и на историческия роман „Търновската корона“, който ще бъде представен на 6 ноември, пък заслужи наградата в категория „журналистика и литература“. Наградата за принос в популяризиране културната история на Лом пък бе връчена на Емил Замфиров – учител, общественик и бивш председател на НЧ „Постоянство 1856“. Тази година награда в категорията „Инструментално изпълнителско майсторство“ не се присъжда. Наградите връчиха председателят на „Обществен фонд-Лом“ Красимира Томова и д-р Любомил Петров.

Над 60 институции, дейци на културата и изкуството и медии направиха номинации за отличията, от които Комисията за оценка в състав д-р Любомил Петров – председател на Съвета на дарителите, Камелия Обретенова - журналист, Огнян Боянов – художник, и Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856“, определи носителите на наградата за 2018 г.

„Вълнуващо е, че духът на Лом, известен с възрожденското си минало и традиции, продължава да е жив и днес, че в града на първото читалище и театър и сега има учители, артисти, музиканти, певци, писатели, художници, журналисти – те са днешните будители!“ – сподели синът на д-р Цибрански Русиян, който е основен спомоществовател на поименния фонд, основан от фамилия Цибрански към Фондация „Обществен фонд – Лом“.

Почетният гражданин на Лом д-р Хернани Цибрански (1931-2006) е един от малцината ломчани, включени в енциклопедия „България” и в сборника „Кой кой е в България” (1988). Той е бил председател на НЧ „Постоянство 1856”, преподавател в Детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, осъществил 30 постановки на прочути заглавия от оперетната класика. Хернани Цибрански е известен и като Маестрото със зъболекарските клещи. За половинвековната си творческа дейност д-р Хернани Цибрански е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий”, ”Заслужил деятел на културата”, носител е на златни медали и лауреат на републиканските фестивали на художествената самодейност.

Към снимките тук

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?