Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност
Новини
2 НАЗЕМНИ И 1 АВИАЦИОННО ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ КОМАРИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШАТ ВЕДНАГА, ЩОМ МЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ПОЗВОЛЯТ
10.07.2019

 

Поне още две наземни третирания срещу комари ще извърши Община Лом, предстои и авиационно пръскане в рамките на Националната дезинсекционна кампания за борба с жилещата напаст. Кметът Пенка Пенкова и експерти от фирмата „ДДД-1“ ООД, с която Общината има сключен договор, обсъдиха предвидените наземни пръскания срещу комарите.

 

Според специалистите, наземното пръскане, предвид метеорологичната прогноза,  може да се осъществи най-рано в дните между 15 и 19 юли. Акциите за наземно третиране ще бъдат предварително оповестни на сайта на Община Лом и чрез медиите, а пчеларите ще бъдат предупредени своевременно. Това ще бъде четвъртото и петото пръскане срещу комари.  Досега Община Лом е провела три наземни третирания – на 18 май, 6 юни и 20-21 юни.

 

Както и във всички крайдунавски общини, някои от които като Русе, Силистра и Козлодуй, са извършили по 10 и повече предимно наземни, но и авиационни пръскания, нашествието на комарите тази година е истинско бедствие. Според експертите главна причина за това е горещото и влажно време, с много дъждове, които минимизират ефекта от третиранията, а популацията на комарите се увеличава неимоверно. Сериозен проблем е и липсата на пръскане по поречието на Дунав от румънска страна.

 

За авиационно третиране срещу комари в общините, разположени край река Дунав, правителството отпусна 2 милиона лева. Тази национална кампания се провежда от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), чрез областните й дирекции. Заради липса на достатъчно препарат, обаче, кампанията все още не е стартирала. Авиационното пръскане на територията на на община Лом – града и крайдунавските села, ще бъде обявено на сайта на Общината и чрез медиите, след като от БАБХ изпратят график, съобразен с  метеорологичната прогноза.

 

Tърсене
Местни избори 2019
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2019
На вниманието на хотелиерите!
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Фонд "Инвитро"
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?