Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност
Новини
ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ЛОМ ГОСТУВА В НИШ
23.10.2019

В сръбския град Ниш се проведоха разнообразни културни и спортни мероприятия, свързани с реализацията на съвместен трансграничен проект между общините Лом и Пантелей. Проектът «Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите» даде възможност в Лом да бъде обновен бившия младежки дом в кв.”Боруна”, който ще стане културен и туристически център, а в Ниш се ремонтираха 2 пътни отсечки до Церянската пещера и манастира „Св.Йоан”.


Културни дейци, спортисти, експерти, в това число екипът за управление на проекта и кметът на Община Лом Пенка Пенкова, бяха посрещнати от кмета на Община Пантелей, Братимир Василиевич. Ръководителите на проекта от българска и сръбска страна, Наталия Стефанова и Александър Митич, заедно с ръководството на домакините от Пантелей, дадоха пресконференция, на която представиха постигнатото до момента, историята на тринадесетгодишното партньорство между двете общини и организираните мероприятия.


Като част от дейностите по проекта бе и организираният фолклорен концерт пред Церянската пещера, с участието на танцовите състави "Ентусиазъм", с ръководител Венислав Рафаилов, и "Абрашевич", с ръководител Зоран Потич. Атракция за посетителите станаха рисувани пана, поставени пред входа на пещерата, символизиращи музите на бог Дионис. Кметът Пенка Пенкова изтъкна силната партньорска връзка, изградена в резултат на 13-годишно сътрудничество, реализираните пет проекта и доброто приятелство, създадено през годините.


Екстремно спускане в Церянската пещера, също бе част от програмата. Шестима смелчаци от българска и сръбска страна влязоха в нея, водени от опитен спелеолог. Церянската пещера се намира на 14 км от Ниш. Тя е една от най-големите на Балканския полуостров и е под вода. Пещерата разкрива един прекрасен подземен свят, изтъкан от коридори и зали, които крият стотици морфологични и хидрологични образувания с най-различна форма, големина и цветове, пещерна украса - сталактити, сталагмити и много други чудни образувания.


По време на гостуването се изиграха и три футболни срещи между отбори от Лом и Ниш. Домакините от ФК „Свобода” и гостите от ФК „Криста”, показаха истинско футболно майсторство на терена. В тези срещи не бе важен резултатът, а приятелството, което футболистите демонстрираха по време на играта, както и след приключването на двубоите.


Освен обновяването на бившия младежки дом в кв.”Боруна”, ремонта на 300 м от път, водещ до Церянската пещера, рехабилитацията на пътна отсечка до манастира «Св. Йоан», съвместният трансграничен проект предвижда още изработването на туристически каталог "100 причини да бъдеш горд жител на Лом/Ниш", брошури и други рекламни продукти на български, сръбски и английски. Проектът «Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите» се финансира с европейски средства по програмата "Интеррег България – Сърбия". Той е на обща стойност 598 563,14 евро.


Към снимките - тук

 

 

 

 

 

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Фонд "Инвитро"
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?