Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност
Новини
ПОСЕЩЕНИЕ НА ТЕМАТИЧНИ МАРШРУТИ В НИШ
05.11.2019

В периода 2-3 ноември 2019 г. делегация от Община Лом посети град Ниш, във връзка с реализацията на проект „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Сърбия 2014-2020 г. Целта на визитата бе посещение на тематични туристически маршрути с най-известните културни, исторически и природни забележителности в Ниш и региона.

В групата от Лом бяха включени представители на читалища, общински клуб „Екология и опазване на околната среда“, библиотеката към НЧ „Постоянство 1856”, общинска администрация, както и екипът за управление на проекта.

Първият ден визитата започна с посещение на Народен музей - Ниш, където ломчани се запознаха с експонати от античността до съвремието. По- късно делегацията разгледа къщата на известния сръбски книжовник и просветител Стеван Сремац и поета Бранко Миликович, Мемориален комплекс „12 февруари“, както и синагогата в центъра на Ниш.

Вторият ден участниците посетиха пещери и манастири.  Голямо впечатление направи пещерата Самар, на път за Свърлиг. Част от маршрута бяха и пещерите Преконога и Попшичка.

Обиколката завърши с посещение на винарна Малча. Винарната Малча (Podrum Malca)се намира на около 15 км. от Ниш, в село Малча.Най-любопитното за нея е, че е едно от малкото останали места в света, където се прави вино по римска технология. Самата винарна е доста атрактивна за посещения. Гостите видяха как се прави вино по 4 различни технологии – римска (в амфори), сръбска от 20 век (в бетонови резервоари), средновековна (в огромни дървени бъчви) и съвременна (в иноксови съдове)

Целта на посещението е популяризиране на туризма и създаване на трайни туристически маршрути в трансграничния регион.

Проект CB007.1.11.349 «Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите» е на обща стойност 598 563,14 евро. По него е обновена сградата на бившия младежки дом в кв.”Боруна”, който ще стане  културен и туристически център. Ремонтирани са и две пътни отсечки в Ниш, водещи до Церянската пещера и манастира «Св. Йоан». Съвместният трансграничен проект предвижда още изработването на туристически каталог "100 причини да бъдеш горд жител на Лом/Ниш", брошури и други рекламни продукти на български, сръбски и английски.

 
Към снимките - тук

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Фонд "Инвитро"
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?