Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
РОЗАЛИНА СПАСОВА ПРЕДСТАВИ НАЙ-НОВАТА СИ СТИХОСБИРКА В ГАЛЕРИЯ „ПОЛОМИЕ”
16.05.2018

Стихосбирката “Проблясъци” на 93-годишната Розалина Спасова - педагог, публицист и поет, направи своята премиера в Лом. Книгата беше представена в галерия „Поломие”  от културната деятелка Лилия Еленкова. Авторката на стиховете сподели, че се е увлякла от японската поезия преди няколко години, когато случайно прочита очерк за източното изкуство. Поетичният сборник съдържа стотина творби в стил „Танка” и „Хайку”.

„Обичам кратката поетична форма. С малко думи да кажа онова, което ме вълнува, но така, че да звучи красиво и запомнящо се. Японската поезия е като глътка въздух за мен. Наслаждавам се на творбите на източните поети, които знаят как да нарисуват с малко  думи великолепието на природата, изяществото на изгрева и залеза, дълбоките човешки чувства … Освен поезията, децата са онези, които ми дават сили и увереност през годините. И до днес те ме зареждат с позитивизъм и творчески импулс. Аз съм педагог и обичам професията си, а децата винаги са усещали моята искреност към тях и сега ми се отблагодаряват с обич и признателност. Специално искам да благодаря на Ибоя Здравкова,  която е художник на корицата на стихосбирката, както и на Бистра Дамянова - автор на предговора” – каза Розалина Спасова.   

Даниела Замфирова - директор на Исторически музей – Лом, организатор на събитието, поздрави поетесата за нейното несекващо творческо вдъхновение. Присъстващите в галерия „Поломие” бяха приятно изненадани  от младата и талантлива пианистка Мария Ивайлова, която изпълни музикален поздрав за Розалина Спасова. Поетесата получи поздравления от Община Лом, от ученици, приятели и почитатели на нейното изкуство.

Розалина Спасова е родена във Видин през 1925 г. Семейството ѝ се премества в Лом през 1934 г., където завършва Ломската девическа гимназия и Полувисшия институт за детски учителки. Стихосбирката ѝ „Подслон” излиза през 2000 г. Тя е автор на многобройни публикации: статии, репортажи, интервюта, есета, размисли, пътеписи и монографии.  Розалина Спасова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Лом“.

 

 

Tърсене
Допитване за избор на обществен съвет "Д-р Андрей Георгиев"
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?