Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
РОЗАЛИНА СПАСОВА ПРЕДСТАВИ НАЙ-НОВАТА СИ СТИХОСБИРКА В ГАЛЕРИЯ „ПОЛОМИЕ”
16.05.2018

Стихосбирката “Проблясъци” на 93-годишната Розалина Спасова - педагог, публицист и поет, направи своята премиера в Лом. Книгата беше представена в галерия „Поломие”  от културната деятелка Лилия Еленкова. Авторката на стиховете сподели, че се е увлякла от японската поезия преди няколко години, когато случайно прочита очерк за източното изкуство. Поетичният сборник съдържа стотина творби в стил „Танка” и „Хайку”.

„Обичам кратката поетична форма. С малко думи да кажа онова, което ме вълнува, но така, че да звучи красиво и запомнящо се. Японската поезия е като глътка въздух за мен. Наслаждавам се на творбите на източните поети, които знаят как да нарисуват с малко  думи великолепието на природата, изяществото на изгрева и залеза, дълбоките човешки чувства … Освен поезията, децата са онези, които ми дават сили и увереност през годините. И до днес те ме зареждат с позитивизъм и творчески импулс. Аз съм педагог и обичам професията си, а децата винаги са усещали моята искреност към тях и сега ми се отблагодаряват с обич и признателност. Специално искам да благодаря на Ибоя Здравкова,  която е художник на корицата на стихосбирката, както и на Бистра Дамянова - автор на предговора” – каза Розалина Спасова.   

Даниела Замфирова - директор на Исторически музей – Лом, организатор на събитието, поздрави поетесата за нейното несекващо творческо вдъхновение. Присъстващите в галерия „Поломие” бяха приятно изненадани  от младата и талантлива пианистка Мария Ивайлова, която изпълни музикален поздрав за Розалина Спасова. Поетесата получи поздравления от Община Лом, от ученици, приятели и почитатели на нейното изкуство.

Розалина Спасова е родена във Видин през 1925 г. Семейството ѝ се премества в Лом през 1934 г., където завършва Ломската девическа гимназия и Полувисшия институт за детски учителки. Стихосбирката ѝ „Подслон” излиза през 2000 г. Тя е автор на многобройни публикации: статии, репортажи, интервюта, есета, размисли, пътеписи и монографии.  Розалина Спасова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Лом“.

 

 

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?