Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ОТ ЛОМ С ПРИЗОВО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
05.11.2018

Достойно беше отбелязана сто и петата годишнина от победата над Одринската крепост и разорението на Тракия, и сто и шестата годишнина от освобождението на Свиленград от османско управление. За тяхното ознаменуване Историческият музей в града обяви национален конкурс на тема „Съхранена памет”. В него взеха участие историци, краеведи, изследователи, научни дейци от цяла България.


Жури от историци – специалисти – уредници в Историческия музей в Свиленград в състав: председател – д-р по история Стефан Димитров – османист и членове: Христина Парушева – историк-изследовател и Калина Райкова - филолог и журналист, началник отдел в Община Свиленград обстойно се запозна с представените от участниците в конкурса материали, документи и снимки. Най-много точки – 17 – бяха присъдени на семейство Петя и Румен Савчеви от София за публикацията „Спомени от бойното поле. Преживени и лично от мен изпитани моменти”. Само с една точка след тях е ломчанинът Юлий Йорданов за публикацията на изследването „Йордан Марков спаси командира си,  макар и ранен”. На трето място - с 15 точки - се нареди Иванка Карнобатлиева от Свиленград за публикацията „Историята на рода Карнобатлиеви”.


Призовото второ място в републиканския конкурс на нашия съгражданин говори за вещината му да издирва и изследва историческото минало на Ломския край и в същото време да поднася на читателската аудитория с есеистична публицистичност историите, случили се преди столетия.


Елиза ПЕТРОВА

Tърсене
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?