Национална кампания "Капачки за бъдеще"
Проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
МИГ - ЛОМ
Уведомление за поверителност
Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон
Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка
Новини
ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ОТ ЛОМ С ПРИЗОВО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
05.11.2018

Достойно беше отбелязана сто и петата годишнина от победата над Одринската крепост и разорението на Тракия, и сто и шестата годишнина от освобождението на Свиленград от османско управление. За тяхното ознаменуване Историческият музей в града обяви национален конкурс на тема „Съхранена памет”. В него взеха участие историци, краеведи, изследователи, научни дейци от цяла България.


Жури от историци – специалисти – уредници в Историческия музей в Свиленград в състав: председател – д-р по история Стефан Димитров – османист и членове: Христина Парушева – историк-изследовател и Калина Райкова - филолог и журналист, началник отдел в Община Свиленград обстойно се запозна с представените от участниците в конкурса материали, документи и снимки. Най-много точки – 17 – бяха присъдени на семейство Петя и Румен Савчеви от София за публикацията „Спомени от бойното поле. Преживени и лично от мен изпитани моменти”. Само с една точка след тях е ломчанинът Юлий Йорданов за публикацията на изследването „Йордан Марков спаси командира си,  макар и ранен”. На трето място - с 15 точки - се нареди Иванка Карнобатлиева от Свиленград за публикацията „Историята на рода Карнобатлиеви”.


Призовото второ място в републиканския конкурс на нашия съгражданин говори за вещината му да издирва и изследва историческото минало на Ломския край и в същото време да поднася на читателската аудитория с есеистична публицистичност историите, случили се преди столетия.


Елиза ПЕТРОВА

Tърсене
Допитване за избор на обществен съвет "Д-р Андрей Георгиев"
Предварителен проект на Общ устройствен план на община Лом
Обяви на ЧЕЗ
Осиновителна кампания „Открий своя домашен любимец”
Анкета
Харесва ли ви новата визия на сайта?